Lasagne s citronem, klobásou a mangoldem
Lasagne s citronem, klobásou a mangoldem
Ingredience - co budete potřebovat na lasagne s citronem, klobásou a mangoldem
- 2 citrony, nakrájené na tenké plátky
- 100 g másla
- 1/4 šálku hladké mouky
- 3 hrnky mléka
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- 500g klobásky s česnekem nebo dle chuti
- 2 střední cukety, nakrájené na 1cm kostky
- 1 svazek mangoldu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 balíček lasagní
- 10 bobkových listů (volitelně)
Jak postupovat při přípravě?
- Umístěte plátky citronu nějaké žáruvzdorné misky. Zalijte vroucí vodou a dejte chvíli stranou.
- Rozpustíme cca 60g másla v hrnci (nebo v pánvi) na mírném ohni a necháme máslo pěkně zpěnit. Přidejte mouku. Nechte dělat v hrnci cca 1 minutu, nebo dokud nebude směs pěkně bublat. Oddělejte hrnec (nebo pánev) z plotýnky. Pomalu přidávejte mléko, za stálého míchání, aby se zabránilo tvorbě hrudek. Dejte pánev zpět na plotýnku na střední výkon. Vařte takto směs 3-5 minut dokud nebude pěkně krémová. Oddělejte z plotýnky a přidejte muškátový oříšek. Dochutíme solí a pepřem. Vmícháme parmezán. Zakryjte povrch s plastovou fólií, aby se zabránilo tvorbě škraloupu a dejte stranou. Máme super bešamel.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rozehřejte velkou pánev. Osmahněte jemně na pár minutek nakrájenou klobásku. Čím kvalitnější klobáska, tím lépe. Pak klobásku dejte na talíř, na kterém bude papírový ubrousek.
- Dejte kousek másla na pánev a opět nechte máslo zpěnit. Na pánev dejte nakrájenou cuketu a osmažte dozlatova. Přidejte mangold a klobásku. Přikryjte a vařte po dobu 2 minut nebo dokud mangold nebude měkký. Přidejte citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme, ať se chutě pěkně promísí.
- Olivovým olejem vymažte zapékací mísu. Na dno dejte plátky lasagní. Lžící na ně dejte cca polovinu klobásové směsi. Na to opět plátky lasagní. Na to dejte bílou omáčku (bešamel), a pak zbývající klobásovou směs. Pak na to zbývající lasagne, a pak zbývající omáčku (bešamel).
- Nahoru naklaďte plátky citronu, které osušte papírovou utěrkou. Na citronovou vrstvu dejte několik bobkových listů (pokud máte rádi). Zakryjte fólií nebo alobalem. Pečeme 30 minut. Pak odstraňte fólii nebo alobal a pečeme dalších 15 minut, nebo dokud lasagne nebudou zlatohnědé a pěkně propečené.