Lasagne s citronem, klobásou a mangoldem

Lasagne s citronem, klobásou a mangoldem


Lasagne s citronem, klobásou a mangoldem

Lasagne s citronem, klobásou a mangoldem
4.33 (86.67%) 6 votes

Ingredience - co budete potřebovat na lasagne s citronem, klobásou a mangoldem

  • 2 citrony, nakrájené na tenké plátky
  • 100 g másla
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 3 hrnky mléka
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 500g klobásky s česnekem nebo dle chuti
  • 2 střední cukety, nakrájené na 1cm kostky
  • 1 svazek mangoldu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 balíček lasagní
  • 10 bobkových listů (volitelně)

Jak postupovat při přípravě?

  1. Umístěte plátky citronu nějaké žáruvzdorné misky. Zalijte vroucí vodou a dejte chvíli stranou.
  2. Rozpustíme cca 60g másla v hrnci (nebo v pánvi) na mírném ohni a necháme máslo pěkně zpěnit. Přidejte mouku. Nechte dělat v hrnci cca 1 minutu, nebo dokud nebude směs pěkně bublat. Oddělejte hrnec (nebo pánev) z plotýnky. Pomalu přidávejte mléko, za stálého míchání, aby se zabránilo tvorbě hrudek. Dejte pánev zpět na plotýnku na střední výkon. Vařte takto směs 3-5 minut dokud nebude pěkně krémová. Oddělejte z plotýnky a přidejte muškátový oříšek. Dochutíme solí a pepřem. Vmícháme parmezán. Zakryjte povrch s plastovou fólií, aby se zabránilo tvorbě škraloupu a dejte stranou. Máme super bešamel.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozehřejte velkou pánev. Osmahněte jemně na pár minutek nakrájenou klobásku. Čím kvalitnější klobáska, tím lépe. Pak klobásku dejte na talíř, na kterém bude papírový ubrousek.
  4. Dejte kousek másla na pánev a opět nechte máslo zpěnit. Na pánev dejte nakrájenou cuketu a osmažte dozlatova. Přidejte mangold a klobásku. Přikryjte a vařte po dobu 2 minut nebo dokud mangold nebude měkký. Přidejte citronovou šťávu. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme, ať se chutě pěkně promísí.
  5. Olivovým olejem vymažte zapékací mísu. Na dno dejte plátky lasagní. Lžící na ně dejte cca polovinu klobásové směsi. Na to opět plátky lasagní. Na to dejte bílou omáčku (bešamel), a pak zbývající klobásovou směs. Pak na to zbývající lasagne, a pak zbývající omáčku (bešamel).
  6. Nahoru naklaďte plátky citronu, které osušte papírovou utěrkou. Na citronovou vrstvu dejte několik bobkových listů (pokud máte rádi). Zakryjte fólií nebo alobalem. Pečeme 30 minut. Pak odstraňte fólii nebo alobal a pečeme dalších 15 minut, nebo dokud lasagne nebudou zlatohnědé a pěkně propečené.


 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*