Celerové lasagne
Celerové lasagne
Ingredience - co budete potřebovat na celerové lasagne
- 1 kg celeru
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- mořská sůl
- 2 šálky rajčatové omáčky nebo pasírovaných rajčat (nejlépe domácí)
- 3/4 šálku smetany
- máslo
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano
Jak postupovat při přípravě?
- Předehřejte troubu na 200 stupňů. Oloupeme kořen celeru. Nakrájejte celer na tenké plátky, čím tenčí, tím lepší. Můžete použít třeba elektrický kráječ.
- Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu (třeba 5 litrů vody). Přidejte citronovou šťávu, sůl dle chuti a celer. Stále míchejte, ať se celery neslepí. Vaříme do měkka, ale křupava, asi 5-7 minut. Vysušte pečlivě tisknutím jakoukoliv přebytečnou vodu.
- Mezitím ve středním rendlíku smíchejte rajskou omáčku a smetanu a dejte na mírný oheň. Dochutit případně můžete solí, pepřem nebo jiným kořením. Přidejte máslo.
- Vezměte si zapékací mísu a na její dno dejte 1/3 celeru. Na to 1/3 rajčatové směsi a na to 1/3 sýra. Opakujte takto ještě dvakrát, dokud nebudou použity všechny ingredience.
- Dáme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova, asi 35-40 minut.
- Nechejte mírně vychladnout a můžete podávat. Můžeme posypat pažitkou nebo jinou bylinkou.