Dýňové lasagne
Dýňové lasagne
Ingredience - co budete potřebovat na dýňové lasagne
- 10-12 plátků lasagní bez vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 malé cibulky, nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 1/4 šálku hladké mouky
- 4 šálku nízkotučného (1%) mléka
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- 1/4 lžičky pepře
- kilo dýňové dužiny (bez slupky a semínek), nakrájené na plátky
- strouhaná mozzarella
- bazalka dle chuti
Jak postupovat při přípravě?
- Předehřejeme troubu na 180-190 °C. Uložíme lasagne do zapékací misky, zalijeme studenou vodou, a jednou za čas promícháme, aby se nepřilepily.
- Rozehřejeme olivový olej ve velké pánvi na mírném ohni. Přidáme cibuli, česnek a špetku soli. Opékáme asi 5 minut. Přidáme tymián a mouku. Za stálého míchání vaříme 3 minuty. Přidáme mléko a za stálého míchání přivedeme k bodu varu. Snížíme teplotu a vaříme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Odložíme ze sporáku, přidáme polovinu parmazánu, špetku soli a pepře. Máme bešamel.
- Pak slijeme vodu z lasagní. Zapékací misku vytřeme olejem. Na spodek nalijeme třetinu omáčky z mouky a mléka. Navrch uložíme třetinu lasagní a na ně rozložíme třetinu dýňových plátků. Zalijeme třetinou omáčky a posypeme půl šálkem mozzarelly. Vrstvy opakujeme ještě dvakrát ve stejném pořadí. Jakou vrchní vrstva bude mozzarella.
- Přikryté alobalem pečeme lasagne 30-35 minut. Odkryjeme, posypeme zbytkem parmezánu a mozzarellou, pečeme ještě 10-15 minut. Necháme vychladnout asi 10 minut, ozdobíme bazalkou a podáváme.