Houbové lasagne se slaninou
Houbové lasagne se slaninou
Ingredience - co budete potřebovat na houbové lasagne
- 250 g mražených hřibů
- 100g uzené slaniny
- 1 cibule
- 200-250 g kvalitního strouhaného sýra
- 500 ml mléka
- 4 střední rajčata
- Olivový olej
- 4 PL hladké mouky
- plátky lasagní
- sůl a pepř
- petrželka, muškátový oříšek
Jak postupovat při přípravě?
- Prorostlou uzenou slaninu nakrájíme na kostičky, případně pásky. Nakrájíme cibuli. Na olivovém oleji orestujeme slaninu s cibulkou.
- Houby nakrájíme na jemno. Přidáme je do pánve, začneme je dusit, můžeme i podlít vodou. Osolíme, opepříme, přidáme petrželku.
- Nakonec přidáme nakrájená rajčata a už jen krátce podusíme.
- Když se houby dusí, tak si připravíme bešamelovou omáčku. Do oleje na pánvi dáme hladkou mouku, uděláme tzv. zápražku, jemně osolíme, opepříme, přidáme mletý muškátový oříšek, zalijeme mlékem, provaříme a nakonec přidáme strouhaný sýr, promícháme. Bešamel musí mít konzistenci omáčky.
- Do zapékací mísy začneme vrstvit lasagne. Začneme bešamelovou omáčkou, pak dáme plátky těstovin, pak dáme houbovo-rajčatovou směs. Na to opět bešamel a takto střídáme vrstvy, dokud máme suroviny. Končíme bešamelem, na který dáme zbývající strouhaný sýr.
- Pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby upéct. Pečeme cca 30-35 minut. Nejprve zakryté, pak 5 minutek odkryté. Po upečení necháme chvíli vychladnout, nakrájíme na porce a podáváme.