Italské tradiční lasagne
Italské tradiční lasagne
Ingredience - co budete na pravé italské lasagne potřebovat
- 1,5 sklenice červeného vína
- 450 g loupaných rajčat
- 100 g másla
- 1 konzerva rajčatového protlaku nebo rajčatového pyré
- 3 lžíce olivového oleje
- 100 g hladké mouky
- 200 g tvrdého kvalitního sýra (parmazán)
- 1 cibule
- 15 ks lasagní
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku
- 1 litr mléka
- bazalka dle chuti
- muškátový oříšek
- sůl
- mletý pepř
Jak postupovat při přípravě?
- Nejdříve si připravíme boloňskou omáčku z rajčat. Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme na pánvi. Když je cibulka trošku změkne, vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme oloupaná rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Rajčatovou omáčku přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni cca 20 minut.
- Dále si připravíme bešamel. V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme do něj mouku a minutu necháme osmažit – pěkně to zhnědne. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná a omáčková (ani hustá, ani příliš řídká, prostě omáčková konzistence). Na závěr přidáme muškátový oříšek. Bešamel přemístíme z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr (parmazán). Mícháme, dokud se nerozpustí.
- Do zapékací mísy přijde nejprve tenká vrstva boloňské omáčky, na to trochu bešamelu, pak lasagne, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a bešamelu navrch. Pokud nám zbyl sýr, tak to celé nahoře pěkně posypeme parmazánem.
- Tyto italské lasagne pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Pečeme do mírného zhnědnutí bešamelové omáčky na povrchu. Můžeme péct i déle, pokud omáčka nezhnědne tak rychle. Prostě to kontrolujte.
- Nyní lasagne rozdělíme do čtverců na talíře a podáváme jako hlavní chod. Dobrou chuť.