Jak připravit bešamel nejen na lasagne?

Jak připravit bešamel nejen na lasagne?
4.11 (82.11%) 19 votes

Besamel

Besamel


Historie bešamelu sahá až do 17. století. V této době ho údajně vymyslel francouzský úředník – Louis de Béchameil. Tato oblíbená omáčka se dodnes používá v přípravě lasagní, ale i při zapékání jiných jídel nebo jako základ jiných omáček. Jeho příprava, navzdory všeobecnému názoru, není vůbec složitá.

Tato francouzská omáčka je „královnou“ bílých omáček. Hodí se na lasagne, do mussaky a je základem pro mnohé sýrové omáčky. Připravuje se ze světlé jíšky, ke které se přidává mléko, smetana i vývar.

Ingredience - co budete potřebovat

  • 50 g másla
  • 500-600 ml mléka
  • 50 g hladké mouky
  • sůl
  • bílý pepř
  • muškátový oříšek

Postup přípravy

  1. V hrnci rozpustíme 50 g másla.
  2. V míse smícháme 600 ml mléka a 50 g hladké mouky.
  3. Tuto směs za stálého míchání přilijeme k máslu a za stálého šlehání kuchyňskou metličkou přivedeme k varu.
  4. Snížíme teplotu a omáčku vaříme asi 3-5 minut. Přidáme sůl, mletý bílý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.

V teple a bez škraloupu

Bešamelovou omáčku udržíte teplou ve vodní lázni – hrnec s omáčkou dejte do většího hrnce s mírně vroucí vodou. Teplota omáčky musí zůstat pod bodem varu. K tomuto účelu dobře poslouží i hrnec na vaření mléka s dvojitým dnem. Aby se na povrchu bešamelu neudělal škraloup, ještě předtím, než ho dáte do vodní lázně, zakryjte ho potravinovou fólií potřenou máslem.

Hustý nebo řídký bešamel?

Podle toho, k jakému účelu se bešamel používá, se připravuje řidší nebo hustší.

  • Řídkým bešamelem, který má konzistenci smetany, se zahušťují polévky a zalévají ryby nebo maso.
  • Středně hustý bešamel poslouží na zalití zeleniny.
  • Hustý bešamel (je tak hustý, že od vařečky odpadne, až když jí klepnete o okraj hrnce) se používá na gratinované pokrmy a právě do lasagní.

 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost