Jak připravit bešamel nejen na lasagne?
Historie bešamelu sahá až do 17. století. V této době ho údajně vymyslel francouzský úředník – Louis de Béchameil. Tato oblíbená omáčka se dodnes používá v přípravě lasagní, ale i při zapékání jiných jídel nebo jako základ jiných omáček. Jeho příprava, navzdory všeobecnému názoru, není vůbec složitá.
Tato francouzská omáčka je „královnou“ bílých omáček. Hodí se na lasagne, do mussaky a je základem pro mnohé sýrové omáčky. Připravuje se ze světlé jíšky, ke které se přidává mléko, smetana i vývar.
Ingredience - co budete potřebovat
- 50 g másla
- 500-600 ml mléka
- 50 g hladké mouky
- sůl
- bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup přípravy
- V hrnci rozpustíme 50 g másla.
- V míse smícháme 600 ml mléka a 50 g hladké mouky.
- Tuto směs za stálého míchání přilijeme k máslu a za stálého šlehání kuchyňskou metličkou přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu a omáčku vaříme asi 3-5 minut. Přidáme sůl, mletý bílý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek.
V teple a bez škraloupu
Bešamelovou omáčku udržíte teplou ve vodní lázni – hrnec s omáčkou dejte do většího hrnce s mírně vroucí vodou. Teplota omáčky musí zůstat pod bodem varu. K tomuto účelu dobře poslouží i hrnec na vaření mléka s dvojitým dnem. Aby se na povrchu bešamelu neudělal škraloup, ještě předtím, než ho dáte do vodní lázně, zakryjte ho potravinovou fólií potřenou máslem.
Hustý nebo řídký bešamel?
Podle toho, k jakému účelu se bešamel používá, se připravuje řidší nebo hustší.
- Řídkým bešamelem, který má konzistenci smetany, se zahušťují polévky a zalévají ryby nebo maso.
- Středně hustý bešamel poslouží na zalití zeleniny.
- Hustý bešamel (je tak hustý, že od vařečky odpadne, až když jí klepnete o okraj hrnce) se používá na gratinované pokrmy a právě do lasagní.
Pingback: Klasické lasagne s mletým masem | Lasagne.cz
Pingback: Lasagne se šunkou a žampióny | Lasagne.cz
Pingback: Italské tradiční lasagne | Lasagne.cz
Pingback: Lasagne z listového těsta podle Ládi Hrušky | Lasagne.cz
Pingback: Lasagne s uzeným lososem a sýrovou omáčkou | Lasagne.cz
Pingback: Lasagne s mletým masem a s ořechy | Lasagne.cz
Pingback: Lasagne s masem a červenou čočkou | Lasagne.cz
Pingback: Vesnické lasagne | Lasagne.cz
Pingback: Lasagne s dvojitou náplní | Lasagne.cz
Pingback: Lasagne se špenátem a plísňovým sýrem | Lasagne.cz
Pingback: Lasagne s houbami | Lasagne.cz