Květákové lasagne
Květákové lasagne
Ingredience - co budete potřebovat na květákové lasagne
- 1 balíček lasagní, připravené dle návodu
- 1 syrový květák
- 150g žampionů, nakrájené
- 4 šálky mléka
- 1/4 šálku celozrnné mouky
- 1 větší cibule
- Olivový olej
- 200g strouhaného parmezánu
Jak postupovat při přípravě?
- Uvařte lasagne podle pokynů na obalu. Jakmile budou uvařené, scedíme a naplňte hrnec studenou vodou. To zabrání slepení lasagní.
- Orestujte cibuli na troše olivového oleje na mírném ohni. Jakmile bude cibulka zlatavá, přidejte ještě trošku olivového oleje a mouku – pomocí metličky míchejte. Pak přidávejte pomalu mléko a stále míchejte, ať nezůstane ani jedna hrudka z mouky. Mouka se na pánvi připálí velmi snadno, takže pozor na to. Pak přidejte parmazán a míchejte, dokud nebudete mít pěkně krémovou omáčku – bešamel. Pak dejte chvíli bokem.
- Vezměte si zapékací mísu a vymažte ji jemně olivovým olejem. Na dno dejte první vrstvu lasagní. Přidejte vrstvu nakrájeného květáku, pak nakrájených hub a pak omáčku. Opakujte, dokud máte co dávat. Vše ukončete vrstvou lasagní, kterou posypete sýrem.
- Pokryjte potravinovou fólií (nebo alobalem) a pečeme při cca 180 stupních po dobu asi 45min, nebo dokud květák nebude pěkně měkký. Nechte vychladnout a podávejte. Květák potřebuje chládnout trochu déle, takže pozor.