Lasagne s bazalkovým pestem a hráškem
Lasagne s bazalkovým pestem a hráškem
Ingredience - co budete potřebovat na pesto
- 2 šálky čerstvých listů bazalky
- 1/2 šálku jemně strouhaného parmezánu
- 2 lžíce opečených piniových oříšků
- 2 střední stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku olivového oleje
Ingredience - co budete potřebovat pro sýrovo-hráškovou náplň lasagní
- 3 šálky sýru ricotta
- 350g zmrazeného hrášku, rozmraženého
- 1/3 šálku jemně strouhaného parmezánu
- 2 lžičky soli
- trošku pepře
- 1 šálek smetany
Ingredience - a pár dalších věcí
- 1/2 šálku smetany
- 1 balení lasagní (cca 12 kousků)
- 1/2 šálku opečených piniových oříšků
- 1 čerstvý sýr mozzarella, nakrájený na tenké plátky
- Troška olivového oleje
Jak postupovat při přípravě?
- Nejdříve si připravíme pesto. Rozehřejte troubu na 190°C. Smícháme všechny složky z pesta, s výjimkou oleje, v misce a připravíme si kuchyňského robota nebo mixér. Mixujeme a pomalu přidávejte olej pomalu stálým a rovnoměrným proudem, dokud nebude vše uděláno do pěkného pesta. Dejte pesto do malé misky a postavte chvíli stranou.
- Nyní přijde čas náplně do lasagní. Smíchejte všechny ingredience pro náplň s výjimkou smetany v misce. A opět mixujeme směs a přidáváme pomaličku smetanu. Dělejte, dokud nebude směs pěkně vláčná a krémovitá. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby. Ponechte sýrovo-hráškovou směs v misce.
- A teď budeme pomalu vrstvit lasagne. Dejte trochu smetany na dno zapékací mísy. Na to dejte vrstvu cca 4 lasagní (mírně se mohou překrývat). Lžičkou, rovnoměrně rozprostřete třetinu ricottové náplně na lasagne, pak rovnoměrně rozložte polovinu pesta přes náplň. Rovnoměrně posypeme polovinou piniových oříšků.
- Opět na to dáme další vrstvu lasagní (cca 4 kusy). Rovnoměrně rozprostřeme další třetinu ricottové náplně přes lasagne (nyní nezakrývejte pestem.)
- Dejte nyní poslední vrstvu 4 lasagní. Rovnoměrně rozprostřete zbývající třetinu náplně, pak rovnoměrně dejte zbývající polovinu pesta. Opět posypeme zbylou polovinou piniových oříšků. Rovnoměrně uspořádejte nahoru plátky mozzarelly. Vemte si velký kus alobalu, pokapejte olivovým olejem a zakryjte misku (poolejovanou stranou dolů).
- Pečte lasagne asi 35 až 40 minut. Odstraňte fólii (či alobal) a pokračujte v pečení asi 10 minut (prostě dozlatova). Nechte vychladnout nejméně 10 minut před podáváním.