Lasagne s bazalkovým pestem a hráškem

Lasagne s bazalkovým pestem a hráškem


Lasagne s bazalkovým pestem a hráškem

Lasagne s bazalkovým pestem a hráškem
4.25 (85%) 8 votes

Ingredience - co budete potřebovat na pesto

  • 2 šálky čerstvých listů bazalky
  • 1/2 šálku jemně strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce opečených piniových oříšků
  • 2 střední stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku olivového oleje

Ingredience - co budete potřebovat pro sýrovo-hráškovou náplň lasagní

  • 3 šálky sýru ricotta
  • 350g zmrazeného hrášku, rozmraženého
  • 1/3 šálku jemně strouhaného parmezánu
  • 2 lžičky soli
  • trošku pepře
  • 1 šálek smetany

Ingredience - a pár dalších věcí

  • 1/2 šálku smetany
  • 1 balení lasagní (cca 12 kousků)
  • 1/2 šálku opečených piniových oříšků
  • 1 čerstvý sýr mozzarella, nakrájený na tenké plátky
  • Troška olivového oleje

Jak postupovat při přípravě?

  1. Nejdříve si připravíme pesto. Rozehřejte troubu na 190°C. Smícháme všechny složky z pesta, s výjimkou oleje, v misce a připravíme si kuchyňského robota nebo mixér. Mixujeme a pomalu přidávejte olej pomalu stálým a rovnoměrným proudem, dokud nebude vše uděláno do pěkného pesta. Dejte pesto do malé misky a postavte chvíli stranou.
  2. Nyní přijde čas náplně do lasagní. Smíchejte všechny ingredience pro náplň s výjimkou smetany v misce. A opět mixujeme směs a přidáváme pomaličku smetanu. Dělejte, dokud nebude směs pěkně vláčná a krémovitá. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby. Ponechte sýrovo-hráškovou směs v misce.
  3. A teď budeme pomalu vrstvit lasagne. Dejte trochu smetany na dno zapékací mísy. Na to dejte vrstvu cca 4 lasagní (mírně se mohou překrývat). Lžičkou, rovnoměrně rozprostřete třetinu ricottové náplně na lasagne, pak rovnoměrně rozložte polovinu pesta přes náplň. Rovnoměrně posypeme polovinou piniových oříšků.
  4. Opět na to dáme další vrstvu lasagní (cca 4 kusy). Rovnoměrně rozprostřeme další třetinu ricottové náplně přes lasagne (nyní nezakrývejte pestem.)
  5. Dejte nyní poslední vrstvu 4 lasagní. Rovnoměrně rozprostřete zbývající třetinu náplně, pak rovnoměrně dejte zbývající polovinu pesta. Opět posypeme zbylou polovinou piniových oříšků. Rovnoměrně uspořádejte nahoru plátky mozzarelly. Vemte si velký kus alobalu, pokapejte olivovým olejem a zakryjte misku (poolejovanou stranou dolů).
  6. Pečte lasagne asi 35 až 40 minut. Odstraňte fólii (či alobal) a pokračujte v pečení asi 10 minut (prostě dozlatova). Nechte vychladnout nejméně 10 minut před podáváním.


 

Líbil se vám náš recept? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Zanechte komentář či hodnocení

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*