Lasagne s brokolicí
Lasagne s brokolicí
Ingredience - co budete potřebovat na lasagne s brokolicí
- 300 g lasagní
- 500 g brokolice
- 1/2 kg cibule
- 2 PL olivového oleje
- 50 g šunky (nemusí být)
- 50 g parmazánu
- podle chuti sůl
Ingredience - co budete na bešamelovou omáčku?
- 50 g másla
- 800 ml mléka
- 1,5 PL kukuřičné mouky
- trochu soli
- trochu strouhaného muškátového oříšku
Jak postupovat při přípravě?
- Plátky lasagní uvaříme podle návodu na obalu. Brokolici omyjeme, oddělíme stonky a podusíme v hrnci s malým množstvím vody, aby se nerozvařila, ale zůstala trochu tvrdší. Uvařenou brokolici scedíme.
- Cibulku oloupeme, nakrájíme nadrobno a na oleji upražíme dozlatova. Přidáme brokolici, na malé kousky nakrájenou šunku (nemusí být, pokud chcete vegetariánský recept), osolíme dle chuti a osmahneme.
- Na přípravu bešamelové omáčky rozpustíme v menším hrnci máslo a přidáme 700 ml mléka. Osolíme, ochutíme muškátovým oříškem a přivedeme k varu. V 100 ml mléka rozpustíme kukuřičnou mouku a za stálého míchání vlijeme do omáčky. Mícháme, dokud omáčka pěkně nezhoustne.
- Do ohnivzdorné nádoby poklademe plátky těstoviny, které střídáme s uvařenou brokolicí smíchanou s bešamelovou omáčkou. Vrchní plátek těstovin posypeme strouhaným parmazánem a dáme zapéct do trouby na 180 °C.
- Tip od Lasagne.cz: Pokud chceme uvařit vegetariánský pokrm, namísto šunky můžeme přidat jiný druh zeleniny, například lilek nebo cuketu, a připravíme stejně výborné jídlo.
- Druhý tip od Lasagne.cz: Aby se nám brokolice uvařila rovnoměrně, stonky nakrájíme na přibližně stejně velké části. Tvrdší stonky se vaří déle než měkké růžice, které se mohou rozvařit.