Lasagne s houbami
Lasagne s houbami
Ingredience - co budete na lasagne s houbami potřebovat
- 500g hřibů
- 400g mletého masa
- 4 PL olivového oleje
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 kelímek kvalitních loupaných rajčat
- rajčatový protlak
- 4 PL másla
- 3 PL mouky
- 3/4 litru mléka
- bobkový list
- 1/2 KL muškátový ořech
- 2 PL citronové šťávy
- koření
- sůl
- tvrdý sýr dle chuti
- 15-18 ks lasagní
- 100 ml bujónu
- Máslo
Jak postupovat při přípravě?
- Nadrobno nasekejte cibuli a zpěníme ji na troše oleje. Pak přidáme maso a smažíme 5 minut. Přidáme rajčata (z konzervy), podusíme dokud se neodpaří voda, opepříme a osolíme. Na zbytku oleje na druhé pánvi zpěníme česnek, nakrájené houby, a pak osolíme.
- Pak obě směsi smícháme a necháme dusit asi 20 minut. V případě, že je směs moc řídká, je třeba ji dohustit koncentrovaným rajčatovým protlakem.
- Máslo rozpustíme na malé teplotě a po troše přidáváme mouku dokud nebude zabarvena do bíložluta. Postupně po troše přidáváme mléko za stálého míchání, aby nám vznikla hustší omáčka – bešamel. Pak přidáme bobkový list, muškátový oříšek, citrónovou šťávu a bujón. Vaříme asi 15 minut. Je třeba často směs míchat, aby se nepřipekla. Poté vyjmeme bobkový list a dochutíme rajčatovým protlakem.
- Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Máslem vymažeme ohnivzdornou mísu a navrstvíme do ní houby, bešamel, plátky lasagne a opakujeme postup až do vypotřebování všech částí receptu. Vrstvíme tak, abychom lasagne zakončili bešamelem. Zapékáme asi 30 – 35 minut, poté vyjmeme, posypeme sýrem a zapékáme ještě 10 minut.