Lasagne s mletým masem a s ořechy
Lasagne s mletým masem a s ořechy
Ingredience - co budete potřebovat na lasagne s mletým masem a s ořechy
- 1 kg mletého vepřového masa z plece
- 300g lasagní
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- olivový olej
- 3 lžíce másla
- 2 bobkové listy
- mořská sůl v mlýnku
- pepř v mlýnku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 l mléka
- 150 g sýra Grana Padano
- 1 hrst vlašských ořechů
- čerstvý tymián
- 150 ml suchého bílého vína
- čerstvá petrželka
Jak postupovat při přípravě?
- Nejdříve si připravíme bešamel. Polovinu cibule nasekáme nadrobno a 2 stroužky česneku rozmačkáme čepelí nože. Cibuli a česnek spolu s bobkovým listem orestujeme v menším kastrolu na troše olivového oleje a 2 lžících másla. Osolíme, opepříme a přisypeme hladkou mouku. Krátce osmahneme, zalijeme mlékem, metličkou důkladně rozmícháme a za pravidelného míchání vaříme asi 10 minut, dokud nevznikne hladký bešamel. Na závěr přidáme 50 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano, promícháme a ještě krátce povaříme. Pokud je bešamel příliš hustý, můžeme jej zředit trochou mléka. Hotový přecedíme přes sítko.
- Nyní si připravíme mleté maso. Druhou polovinu cibule a 3 stroužky česneku nasekáme najemno a orestujeme na velké pánvi na olivovém oleji dozlatova. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů a hrst natrhaného tymiánu. Důkladně promícháme a opékáme do zlatohněda. Směs podlijeme bílým vínem, alkohol necháme odpařit a na závěr přidáme asi 1 lžíci másla. Promícháme a stáhneme z plamene.
- Nyní se vrhneme na samotné lasagne. Plátky lasagní krátce předvaříme v osolené vroucí vodě, aby trochu změkly. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou. Dno zapékací mísy vymažeme trochou bešamelu, na něj rovnoměrně rozložíme plátky lasagní a 1/3 masové směsi. Polijeme 1/3 bešamelu a vrstvíme ve stejném pořadí, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Lasagne zakončíme plátky lasagní a potřeme bešamelem. Na závěr posypeme asi 100 g najemno nastrouhaného sýra Grana Padano a trochou čerstvého tymiánu. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 35-40 minut.
- A jak lasagne servírovat? Před podáváním posypeme lasagne nasekanou petrželkou.