Mrkvové lasagne s brokolicí
Mrkvové lasagne s brokolicí
Ingredience - co budete potřebovat na mrkvové lasagne s brokolicí
- 10-12 kusů bezlepkových lasagní, připravených al dente
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šálek brokolice, nakrájená
- 3/4 šálku mrkve, oloupané a nakrájené
- 1/4 žlutá cibule, nakrájená
- 1 lžička mořské soli
- 2 šálky sýru čedar, strouhaný
- 1 šálek nízkotučného sýru ricotta
- 1 vejce
- 1 šálek mléka
- 1/4 šálku bezlepkové mouky
- 6 tenkých plátků čerstvého sýra mozzarella, nastrouhaný
Jak postupovat při přípravě?
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si lasagne podle návodu na balíčku (al dente). Po jejich uvaření je opláchněte studenou vodou a dejte stranou.
- Rozehřejte olivový olej na střední pánvičce. Přidejte nakrájenou brokolici, mrkev a cibuli. Posolíme troškou mořské soli. Smažte takto na pánvi za občasného míchání po dobu 8-10 minut, prostě do měkka. Odstraňte z plotny a dejte stranou.
- Smíchejte v misce sýr ricotta, 1 šálek sýru čedar, vejce a trošku mořské soli, a pěkně promíchejte. Dejte stranou sýrovou směs odpočívat.
- Nyní si uděláme bešamel. V malé pánvi rozpusťte kousek másla, na to dejte trochu mouky a nechte zhnědnout. Pak přilijte 1 hrnek mléka, přidejte sýr a při nízké až střední teplotě, neustále míchejte dokud bešamel pěkně nezhoustne a nejsou tam žádné hrudky. Bešamel musí mít pěknou krémovou (omáčkovou) konzistenci.
- Nalijte 1/3 sýrové omáčky na dno zapékací misky. Pak dáme vrstvu lasagní (asi 4 plátky lasagní na vrstvu). Na lasagne pak přijde cca 1/2 sýrové směsi. Na to směs zeleninové směsi a bešamel. Opakujte proces dle chuti a ingrediencí. Nahoru přijde nastrouhaná mozzarella a zbytek čedaru.
- Pečeme 35-40 minut na 180-190 stupňů, dokud horní část lasagní nebude opečená dozlatova. Po vytažení z trouby necháme odpočívat po dobu 10-15 minut před krájením a podáváním.