Lasagne bolognese (boloňské lasagne)
Originální lasagne bolognese (boloňské lasagne)
Ingredience - co budete potřebovat na bolognese lasagne
- Balíček lasagní
- Nastrouhaný sýr gouda dle chuti
- Pazmazán
Ingredience - co budete potřebovat na ragú bolognese
- 500g Mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 2 cibule
- 2 rajčata
- 2 stroužky česneku
- Rajčatová omáčka
- 1 Celer
- 1 mrkev
- Domácí vývar
- Tymián
- 1 sklenice červeného vína
- Extra panenský olivový olej
- Sůl a pepř
- 2-3 lžíce smetany
Ingredience - co budete potřebovat na bešamel
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1 litr mléka
Jak postupovat při přípravě?
- 2 lžíce slunečnicového oleje dáme do hrnce a na to dáme smažit nakrájenou cibuli, mrkev, celer. 2 minutky necháme pustit vodu. Pak dáme mleté maso a budeme smažit 10 min. Přidáme červené víno, rozdrcený česnek, sůl, pepř a také tymián. Potom přidáme nakrájená rajčata, vývar a rajčatovou omáčku. Necháme 15-20 min. dusit.
- Zatím si připravíme bešamel. Necháme si rozpustit máslo. Na rozpuštěné máslo rozsypeme mouku. Necháme mouku, aby trochu vysála máslo a zamícháme. Přidáme studené mléko. Jíška se pěkně do mléka rozpustí. Přidáme sůl a necháme vařit (stále míchejte).
- Do masové směsi nyní přidejte 2-3 lžíce šlehačky.
- Do zapékací mísy dáme na dno ragú tak, aby pokrylo celé dno. Na to dáme plátky lasagní. Na ně pak dáme bešamel. Na bešamel nejdříve nastrouhaný sýr gouda a pak parmazán. O opět znova. Ragů, lasagne, bešamel, sýr. Nakonec přijde vrstva ragú a sýra.
- Dáme do trouby na 25-30 minut, na 180 stupňů.
VIDEO: Recept na pravé boloňské lasagne