Řecké lasagne (Pastitsio)
Řecké lasagne (Pastitsio)
Ingredience - co budete na řecké lasagne potřebovat
- 900 mletého hovězího masa, libového
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1/2 velké cibule, jemně nasekané
- 4 střední stroužky česneku, lisované nebo mleté
- 1 lžička soli
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky čerstvě mletý muškátový oříšek
- 2 lžičky oregana
- 1 plechovka rajského protlaku
- 2 lžíce mleté petržele
- 400g těstovin (kolínka – cavapatti, nebo trubičky – penne)
- 1 lžíce oleje na vaření
Co budete potřebovat na bešamel?
- 5-6 lžic másla
- 6-8 lžic mouky
- 3 hrnky mléko
- 3 žloutky
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 lžičky černého pepře
- 100g parmezánu
Jak postupovat při přípravě?
- Jako první si zpěníme cibulku ve velké pánvi na másle až do měkka. Vmícháme mleté hovězí maso, lehce osolíme, přidáme skořici a oregano. Přidejte rajčatové pyré, česnek a petrželku. Přikryjte a jemně povaříme 20 minut.
- Připravte si těstoviny (třeba penne) al dente; přidejte do nich při vaření trochu soli.
- Rozpusťte máslo na pánvi a přidejte mouku (použijte metličku a dobře promíchejte). Přidejte mléko tak, aby vznikla omáčka (ne moc řídká) a vaříme za stálého míchání. Dostanete pěknou bílou omáčku. Do misky si připravte žloutky. Vemte si 1 šálek omáčky a nalijte ji tenkým proudem a za stálého míchání do směsi žloutku, ať se pěkně prolnou. Pak tuto směs vraťte zpět do zbytku omáčky a míchejte po dobu několika minut při střední teplotě až do zhoustnutí. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř – máte super bešamel.
- Vymažte si zapékací mísu tukem a dejte na ni vrstvu těstovin.
- Na těstoviny přijde vrstva s masovou omáčkou. Dokončete opět vrstvou těstovin.
- Na to nalijte bešamel. Pohupujte mísou tak, aby omáčka prošla pěkně všemi vrstvami a nahoře posypeme parmazánem.
- Pečeme při 300 stupních po dobu 35-45 minut. Pokud to bude moc hnědnout, dejte nahoru fólii. Vyjměte z trouby a nechte na 15 až 20 minut odpočívat před krájením a podáváním.
- Řecké lasagne nakrájíme na čtverce a podáváme.