Zeleninové raw lasagne
Zeleninové raw lasagne
Ingredience - co budete potřebovat na zeleninové raw lasagne
- 2 střední cukety, tence (podélně) nakrájené
- 1 šálek (cca 100 g) hřibů dle chuti (my jsme použili žampióny)
- 1 šálek červené papriky
- 2 lžičky olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
- 2 lžičky sojové omáčky
- 2,5 šálku (240 g) nahrubo nasekaného květáku
- 2 lžíce dužiny z avokáda
- 3 lžíce lahůdkového droždí (volitelné, nemusí být)
- 1/4 šálku čerstvé bazalky
- 1 polévková lžíce čerstvého oregana
- sůl
- 2 šálky (200 g) sušených rajčat
- 10-12 zelených oliv
- 10-12 velkých lístků bazalky
- 1 stroužek česneku
Jak postupovat při přípravě?
- Ponořte sušená rajčata do 2 šálků teplé vody po dobu cca 30 minut.
- Jemně nakrájíme houby a papriku. Smíchejte je ve středně velké misce a přidejte 1 lžičku olivového oleje, rozmarýn a sójovou omáčkou. Dejte bokem a nechte směs pěkně odpočívat a promíchávat chutě.
- Nakrájejte cuketu podélně na co nejtenší plátky.
- V malém šálku smíchejte 2 lžíce vody s 1 lžičkou olivového oleje, 1/2 lžičky soli a natřete pěkně proužky cukety. Dejte nakrájené cuketové plátky do misky a necháme marinovat.
- Mezitím si připravte květák. Dejte na hrubo nakrájený květák do mixéru a udělejte z něj malinkaté kousíčky. Přidejte avokádo a trošku soli a pokračujte v mixování, dokud nebude mít pěkně hladkou směs. Přidejte lahůdkové droždí (nemusíte, jen dle chuti), bazalku a oregano a opět mixujte. Dejte do nějaké misky.
- Připravte si omáčku přidáním odkapaných rajčat (je důležité udržet vodu!), oliv, bazalky a česneku do mixéru (nebo kuchyňského robota, záleží co máte). Mixujte opět do hladka. Přidejte trochu vody z rajčat, aby konzistence byla taková, jakou si přejete (hladká). Opět dejte do misky.
- A nyní budeme lasagne pěkně vrstvit. Můžete si buď udlat jedny velké lasagne a nebo nekolik menších jako my (záleží na vás). Umístěte 3 půl plátky cukety, tak, aby se mírně překrývaly, do čtvercového tvaru. Na plátky rovnoměrně rozetřete květákovo-avokádovou směs. Na to houbovou směs s paprikou. Opakujte vrstvy (cuketa, vegetariánská směs, paprikovo-houbová směs, cuketa), končit byste měli vrchní vrstvou rajčatové směsi. Zdobíme čerstvou bazalkou.
- ideální je nechat lasagne hodinku odpočinout. Také jsme dali lasagne do dehydrátoru na 30-60 minut asi na 40 stupňů. A výsledek? Perfektní!