Zimní zelené lasagne
Zimní zelené lasagne s červenou kapustou
Ingredience - co budete potřebovat na zimní zelené lasagne
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední bílá cibule, nakrájená na kostky
- 3 střední stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 kelímky smetany
- 400g červené kapusty, promyjte, odstraňte tuhý stonek, a nahrubo nasekejte (cca 10 šálků)
- 300g mangoldu, promyje, promyjte, odstraňte tuhý stonek, a nahrubo nasekejte (cca 8 šálků)
- 1 a půl kelímku crème fraîche nebo zakysané smetany
- 1 balíček lasagní
- 350-400g sýru ricotta
- 2 šálky jemně strouhaného parmezánu (cca 150-200g)
Jak postupovat při přípravě lasagní?
- Rozehřejte troubu na 200 stupňů a stojan na zapékací mísu se dejte do středu trouby.
- Rozehřejte olivový olej ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek, dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem, a vaříme do měkka za občasného míchání, asi 3-5 minutek. Přidejte smetanu a několik hrstí zeleniny a vaříme za občasného míchání, dokud nebude zelenina mírně měkké. Postupně přidejte všechnu zeleninu.
- Dělejte za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne, asi 10 minut. Dochutíme solí a případně přidáme čerstvě mletý černý pepř a odstraníme z plotny.
- Na dno zapékacího pekáče dejte rovnoměrně trochu smetany. Na to dejte plátky lasagní (mírně se překrývají). Na lasagne dejte třetinu zelené směsi, pak třetinu sýru riccota a čtvrtinu parmazánu. Takto vrstvěte, dokud máte ingredience. Končí to vrstvou lasagní. Na horní vrstvu smíchejte zbývající creme fraiche a parmazánem a rovnoměrně rozetřete.
- Přikryjte lasagne fólií (nebo alobalem) a pečeme asi 40 minut. Pak odstraňte fólii a pečte, dokud vrch lasagní nebude pěkně zlatavý (asi 10 minut). Nechte vychladnout nejméně 10 minut před podáváním.